ul. Roosevelta 17 | 90-056 Łódź | tel. 42 636 68 38 | tel./fax 42 636 06 19 | e-mail: kontakt@dom-literatury.pl

Nadchodzące wydarzenia

24.05.2019

godz. 18:00

WARSZTATY LITERACKIE dla dorosłych

24.05.(pt.)godz.18.00   WARSZTATY LITERACKIE dla dorosłych Prowadzenie: Rafał Gawin, Przemysław Owczarek TwitterFacebookTumblrPrint


24.05.2019

godz. 19:00

Spotkanie ze Sława Lisiecką, tłumaczką Utopka oraz Leszkiem Liberą, autorem książki

24.05.(pt.)godz.19.00 KAWIARNIA LITERACKA Spotkanie ze Sława Lisiecką, tłumaczką Utopka oraz Leszkiem Liberą, autorem książki Prowadzenie: Maciej […]


25.05.2019

godz. 18:00

Wystawa prac studentów Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej

25.05.(sob.)godz.18.00    GALERIA L – wernisaż Wystawa prac studentów Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej Opieka artystyczna: dr hab. Elżbieta Dul-Ledwosińska […]


27.05.2019

godz. 19:00

Spotkanie z Jerzym Jarniewiczem, autorem książki Bunt wizjonerów

27.05.(pon.) godz.19.00    KAWIARNIA LITERACKA Stowarzyszenie Pisarzy Polskich Oddział w Łodzi zaprasza: Spotkanie z Jerzym Jarniewiczem, autorem […]


28.05.2019

godz. 20:00

Koncert Lopez & Kądziela feat. Tubis i Pszczoła

28.05.(wt.)godz.  20         MUZYCZNA SCENA (bilety: 30 zł)                   Koncert Lopez & Kądziela feat. Tubis i Pszczoła […]


29.05.2019

godz. 19:00

Dariusz Czaja – Gramatyka bieli

29.05.(śr.)godz.19.00        KAWIARNIA LITERACKA Dariusz Czaja – Gramatyka bieli Prowadzenie; prof. Ewa Nowina-Sroczyńska, dr Przemysław Owczarek TwitterFacebookTumblrPrint


30.05.2019

godz. 19:00

Spotkanie z Joanną Papuzińską dla małych i dużych dzieci wokół książki dla dzieci Zbuntowane słowa i tomu wierszy Zaczekaj

30.05.(czw.)godz.19.00     KAWIARNIA LITERACKA Spotkanie z Joanną Papuzińską dla małych i dużych dzieci wokół książki dla dzieci […]


31.05.2019

godz. 18:00

PIĄTKOWA MILONGA

31.05.(pt.)godz.18.00    PIĄTKOWA MILONGA (bilety: 10,-zł)                  Prowadzenie: Zofia Walczak TwitterFacebookTumblrPrint


X Ogólnopolski Konkurs na Recenzję Poezji

REGULAMIN

1. Organizatorami X Ogólnopolskiego Konkursu na Recenzję Poezji są Dom Literatury w Łodzi i Stowarzyszenie Pisarzy Polskich Oddział w Łodzi, przy współpracy z miesięcznikiem „Tygiel Kultury” i Kwartalnikiem Artystyczno-Literackim „Arterie”.

2. Konkurs adresowany jest do młodych autorów, którzy nie posiadają w dorobku książki krytycznoliterackiej lub literaturoznawczej.

3. Przedmiot prac konkursowych stanowi szeroko rozumiana twórczość poetycka autorów piszących w języku polskim, którzy wydali co najmniej jedną książkę poetycką, nie tylko – jak w poprzednich edycjach konkursu krytycznoliterackiego – laureatów Ogólnopolskiego Konkursu Poetyckiego im. Jacka Bierezina.

4. Organizatorzy nie określają formy gatunkowej ani zakresu pracy konkursowej, może to więc być zarówno eseistyczna próba ujęcia całokształtu twórczości wybranego poety, jak
i recenzja danej książki czy książek (również z wierszami wybranymi).

5. Organizatorzy oczekują krótkich wypowiedzi krytycznych, mieszczących się w granicach
3–5 stron znormalizowanego wydruku komputerowego (5400–9000 znaków ze spacjami).

6. Każdy uczestnik może przesłać kilka prac, z tym że powinien to zrobić w jednym zestawie
o łącznej objętości tekstów nieprzekraczającej 10 stron znormalizowanego tekstu (maks.
18 000 znaków ze spacjami).

7. Nadesłane prace nie mogą być wcześniej ogłoszone drukiem ani opublikowane na stronach internetowych, a także nagradzane w innych konkursach.

8. Prace należy sporządzić w 4 egzemplarzach w postaci wydruków w formacie A4 (rozmiar czcionki 12, interlinia 1,5) i przesłać do 20 października 2017 roku (decyduje data stempla pocztowego) na adres:

Dom Literatury w Łodzi
ul. Roosevelta 17
90–056 Łódź
z dopiskiem na kopercie: „Recenzja”

9. Prace konkursowe winny być opatrzone godłem słownym (inaczej: pseudonimem). Do przesyłki wysłanej zwykłą pocztą należy dołączyć oddzielną, zaklejoną kopertę, oznaczoną tym samym godłem, zawierającą dane autora: imię, nazwisko, adres, telefon i e-mail.

10. Konkursowe prace podlegać będą ocenie przez jury, które powołują organizatorzy.

11. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi w pierwszej połowie grudnia 2017 roku podczas XI Festiwalu Puls Literatury w Łodzi.

12. Przewiduje się przyznanie nagród finansowych i rzeczowych według dyspozycji powołanego przez organizatorów jury. Najlepsze prace mogą też zostać wydrukowane na łamach „Arterii” lub „Tygla Kultury”.

13. Odbiór nagród możliwy jest wyłącznie podczas imprezy finałowej. Organizatorzy nie przesyłają nagród pocztą.

14. Przystąpienie do udziału w konkursie jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na przetwarzanie danych osobowych przez organizatorów, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych. Organizatorzy informują uczestników, że ich dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie w związku z wykonaniem postanowień niniejszego regulaminu, w celu przeprowadzenia konkursu i jego promocji oraz informowania o konkursie.

15. Wzięcie udziału w konkursie jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na regulaminowe warunki uczestnictwa.

16. Organizatorzy nie zwracają nadesłanych na konkurs prac.

17. Wykładnia niniejszego regulaminu należy do organizatorów. Wszelkie pytania kierować należy na adres: kontakt@dom-literatury.pl.